Založ si blog

Prispievajú Nobelove ceny k pokroku ľudstva?

Dnes získať Nobelovu cenu v akomkoľvek odvetví vedy a techniky je pre vedcov a výskumníkov najprestížnejšie ocenenie za ich často celoživotné úsilie!

Každý rok sa dáva táto tak vzácna cena za vedecký výskum a humanitárne úsilie prispievajúce k dobru ľudstva a v iných oblastiach života.

Ako ale začala táto tradícia a ako to vlastne súvisí s úsilím o celosvetový mier? Napriek tomu, že meno Alfreda Nobela sa spája s pokrokom ľudstva, čo prezrádza história?

Je paradoxné, že švédsky priemyselník aj chemik Alfred Bernhard Nobel, ktorý získal úžasné bohatstvo z predaja zbraní, dostal uznanie za humanitárne úsilie!

Iní ho často označujú za ´obchodník so smrťou´ z dôvodu, že vynašiel dynamit a počas svojho života zbohatol predajom takých smrtiacich výbušnín!

Jednej spisovateľke pred svojou smrťou v 19. storočí údajne povedal: ´Moje továrne na zbrane možno skoncujú s vojnami ešte skôr ako vaše kongresy´.

Aby sme mohli posúdiť správnosť jeho výroku, potrebujeme sa len pozrieť na hostóriu 20. storočia, ktoré mnohí nazvali ´najvražednejšie storočie´ v histórii ľudstva!

Vedel Stvoriteľ o zlyhaní anjela?

06.06.2016

Mnohí inteligentní myslitelia v minulosti sa pýtali otázku: ´Vedel Stvoriteľ celého vesmíru a všetkého života v ňom, že jeden y jeho anjelských synov ho zradí´? Odpoveď na túto tak veľmi dôležitú otázku nájdeme v druhej Knihe Stvoriteľa, jeho Slove, v Knihe-kníh alebo ako sa dnes všeobecne pozná – v Bibli: ´Jehovove oči chodia sem tam po celej zemi, aby ukázal [...]

O čom Darwin nevedel

31.05.2016

V čase Charlesa Darwina boli mnohé informácie, ktorým vedci dnes ešte len začínajú podrobnejšie rozumieť, zahalené tajomstvami! Sám Darwin sa divil, ako sa rôzne črty prenášajú z jednej generácie na druhú. Ani on, ani vedci a výskumníci v jeho období nedokázali odpovedať na otázky, ako: Čo určuje, akej farby budete mať oči, vlasy či pokožku, do akej výšky [...]

Ešte horšie ako manipulácia atómu!

06.03.2016

Tento krátky článok je založený na informácii slovenského vedca, v spolupráci s inými, na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.* Už v úvode článok informuje, že ´Rozvoj molekulárnej biológie, ktorý sa začal v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, je vzrušujúci a zároveň aj hrozivý´! Dodáva, že tento výskum nám dáva čoraz [...]

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

China Aircraft Carrier

Obor na mori sa vydal na skúšobnú plavbu. Spoznajte najväčšiu čínsku lietadlovú loď

06.05.2024 12:30

Má dĺžku, ktorá je porovnateľná s tromi futbalovými štadiónmi. Na palubu sa zmestí 2-tisíc členov posádky. Čína testuje svoju najväčšiu lietadlovú loď.

Národný bezpečnostný úrad / NBÚ /

Aj Slovensko čelilo rozsiahlym ruským kyberútokom. Úrady odsúdili aktivity proti Česku a Nemecku

06.05.2024 12:14

Slovensko podľa bezpečnostnej správy vlani čelilo šíreniu rôznych dezinformácií a manipulácií, ktoré zvyšovali polarizáciu v slovenskej spoločnosti.

Martin Hojsík

Vláda chystá znefunkčnenie enviropolície, otvára tým dvere zločincom, tvrdí PS

06.05.2024 12:10

Podľa informácií PS hrozí to, že väčšina zo súčasných 200 policajtov môže byť preradená naspäť na kraje a okresy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19286x
Priemerná čítanosť článkov: 1929x

Autor blogu

Kategórie