Prispievajú Nobelove ceny k pokroku ľudstva?

13. októbra 2015, ferostupa, názory pokrok veda

Dnes získať Nobelovu cenu v akomkoľvek odvetví vedy a techniky je pre vedcov a výskumníkov najprestížnejšie ocenenie za ich často celoživotné úsilie!

Každý rok sa dáva táto tak vzácna cena za vedecký výskum a humanitárne úsilie prispievajúce k dobru ľudstva a v iných oblastiach života.

Ako ale začala táto tradícia a ako to vlastne súvisí s úsilím o celosvetový mier? Napriek tomu, že meno Alfreda Nobela sa spája s pokrokom ľudstva, čo prezrádza história?

Je paradoxné, že švédsky priemyselník aj chemik Alfred Bernhard Nobel, ktorý získal úžasné bohatstvo z predaja zbraní, dostal uznanie za humanitárne úsilie!

Iní ho často označujú za ´obchodník so smrťou´ z dôvodu, že vynašiel dynamit a počas svojho života zbohatol predajom takých smrtiacich výbušnín!

Jednej spisovateľke pred svojou smrťou v 19. storočí údajne povedal: ´Moje továrne na zbrane možno skoncujú s vojnami ešte skôr ako vaše kongresy´.

Aby sme mohli posúdiť správnosť jeho výroku, potrebujeme sa len pozrieť na hostóriu 20. storočia, ktoré mnohí nazvali ´najvražednejšie storočie´ v histórii ľudstva!